Jeśli naszła Was ochota na coś słodkiego, co można przygotować w dosłownie w kilka chwil i macie pod ręką gorzką czekoladę, jajka i odrobinę cukru, przygotujcie sobie doskonały deser jakim jest mus czekoladowy. Robi się go naprawdę błyskawicznie, a w smaku jest wyśmienity. Mus czekoladowy posmakuje także waszym dzieciom i może stanowić dla nich wspaniały deser, o którym wiecie, że nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych chemicznych dodatków. Wybierając czekoladę pamiętajcie, by była dobrej jakości i zawierała w sobie nie mniej niż 70% kakao.
Do przygotowania dwóch porcji musu czekoladowego potrzebujemy:
- 40 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżkę cukru,
- 1 jajko,
- Szczyptę soli,
- Do ewentualnej dekoracji: wiórki czekoladowe/ owoce/ orzechy.
Przygotowanie:
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtko utrzeć z cukrem na puszysty krem o białej barwie i wymieszać z wystudzoną, ale nadal płynną czekoladą. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę oraz połączyć z wcześniej przygotowaną masą za pomocą łyżki. Podawać od razu po przygotowaniu.