Home PrzepisyDesery Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

by Iza

Jeśli naszła Was ochota na coś słodkiego, co można przygotować w dosłownie w kilka chwil i macie pod ręką gorzką czekoladę, jajka i odrobinę cukru,  przygotujcie sobie doskonały deser jakim jest mus czekoladowy. Robi się go naprawdę błyskawicznie, a w smaku jest wyśmienity. Mus czekoladowy posmakuje także waszym dzieciom i może stanowić dla nich wspaniały deser, o którym wiecie, że nie zawiera żadnych konserwantów i sztucznych chemicznych dodatków. Wybierając czekoladę pamiętajcie, by była dobrej jakości i zawierała w sobie nie mniej niż 70% kakao.

Do przygotowania dwóch porcji musu czekoladowego potrzebujemy:

  • 40 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżkę cukru,
  • 1 jajko,
  • Szczyptę soli,
  • Do ewentualnej dekoracji: wiórki czekoladowe/ owoce/ orzechy.

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej i przestudzić. Żółtko utrzeć z cukrem na puszysty krem o białej barwie i wymieszać z wystudzoną, ale nadal płynną czekoladą. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę oraz połączyć z wcześniej przygotowaną masą za pomocą łyżki. Podawać od razu po przygotowaniu.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Mus czekoladowy
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie

Zobacz również

Leave a Comment