Home BlogCzy wiesz że Określanie smaku kawy

Określanie smaku kawy

by Iza

Wartość poszczególnych ziaren kawy zależy od kilku czynników. Są to zarówno klimat, skład gleby na którym dojrzewają krzewy kawowca, sposób uprawy i zbierania, metod przechowywania czy transportowania. Z tego powodu kawa pochodząca nawet z tego samego państwa może mieć różny gatunek i lepszą bądź gorszą jakość. Wybór dobrego i sprawdzonego producenta pozwala na uniknięcie picia mieszanek o niskiej wartości. Prawdziwi koneserzy kawy potrafią rozpoznać jej gatunek, jakość i kraj pochodzenia niemal po jednym łyku. Istnieje kilka wytycznych, pod względem których bada się wybrane kawy. Są to:

  • Kwasowość- cecha ta niekoniecznie musi oznaczać stopień kwasowości ziarna, może także określać ostry, przyjemny smak, który nie jest ani kwaśny, ani słodki.
  • Gatunek- cecha ta odnosi się do doznań smakowo- zapachowych (tak zwanej smakowitości), odbieranych przez kubki smakowe na języku. Gatunek kawy to synonim bogatej smakowitości i aromatu. Kawa która jest cienka i wodnista, przez koneserów zwana jest kawą niegatunkową.
  • Cierpkość- kreślenie to mówi samo za siebie. Oznacza wyczuwalny, nieprzyjemny smak. Jest on znacznie bardziej charakterystyczny dla robusty niż arabiki.
  • Winny posmak- smak ceniony przez koneserów. Uzyskuje się go poprzez poddawanie ziaren kawy procesowi fermentacji.

Zobacz również

Leave a Comment