2,3K
Oponki serowe czy inaczej pączki serowe są to szybkie do przygotowania pączki, od tych tradycyjnych różniące się tym, że nie mają w swoim składzie drożdży. Dzięki temu ciasto wyrabia się szybko i nie trzeba czekać na jego wyrośnięcie. Pomimo tego jednak oponki serowe są pulchne i wyrośnięte- a to za sprawą dodania sody oczyszczonej. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, a pączki z niego powstałe będą wspaniałą przekąską na tłusty czwartek czy ostatki. Polecamy serdecznie!
Składniki:
- 250 g sera twarogowego,
- 250 g mąki + do podsypania,
- 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 1/3 szklanki cukru,
- Łyżka cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 1 l tłuszczu do smażenia,
- Cukier puder lub lukier do ozdoby.
Przygotowanie:
- Twaróg mielimy.
- Dodajemy do niego pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
- Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, po czym za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich mniejszą dziurkę za pomocą kieliszka.
- Oponki serowe smażymy w głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i ozdabiamy cukrem pudrem lub lukrem.
Podsumowanie
Nazwa
Oponki serowe
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie