Home PrzepisyDesery Oponki serowe

Oponki serowe

by Iza

Oponki serowe czy inaczej pączki serowe są to szybkie do przygotowania pączki, od tych tradycyjnych różniące się tym, że nie mają w swoim składzie drożdży. Dzięki temu ciasto wyrabia się szybko i nie trzeba czekać na jego wyrośnięcie. Pomimo tego jednak oponki serowe są pulchne i wyrośnięte- a to za sprawą dodania sody oczyszczonej. Ciasto wyrabia się bardzo szybko, a pączki z niego powstałe będą wspaniałą przekąską na tłusty czwartek czy ostatki. Polecamy serdecznie!

Składniki:

  • 250 g sera twarogowego,
  • 250 g mąki + do podsypania,
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • Łyżka cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 1 l tłuszczu do smażenia,
  • Cukier puder lub lukier do ozdoby.

Przygotowanie:

  • Twaróg mielimy.
  • Dodajemy do niego pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm, po czym za pomocą szklanki wykrawamy kółka, a w nich mniejszą dziurkę za pomocą kieliszka.
  • Oponki serowe smażymy w głębokim i dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor i ozdabiamy cukrem pudrem lub lukrem.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Oponki serowe
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie

Zobacz również

Leave a Comment