2,5K
Panna cotta, czyli z włoskiego gotowana śmietanka to deser pochodzący z północnych Włoch. Jako regiony jego pochodzenia wymienia się Piemont lub Toskanię. W celu przygotowania podgrzewa się śmietanę z żelatyną i różnymi dodatkami. Może to być wanilia, skórka z cytryny czy mus owocowy, a następnie wlewa się do foremki w celu zastygnięcia. Deser panna cotta podaje się poprzez wyłożenie z formy do góry dnem i przybranie w dowolny sposób, lecz najczęściej za pomocą owoców bądź sosów deserowych. Poniżej podajemy oryginalny włoski przepis. Z jego pomocą Wasza panna cotta będzie smakowała niemal jak we włoskich restauracjach. Polecamy!
Składniki na 4-6 porcji panna cotty:
- 3 łyżeczki żelatyny,
- 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 250 ml śmietanki (30-36%),
- 250 ml mleka,
- 80 g białego cukru,
- 1 łyżka białego rumu,
- 1 łyżka białego wina,
- Dodatki do dekoracji.
Przygotowanie:
- Przygotowaną żelatynę zalać dwiema łyżkami zimnej wody i porządnie wymieszać oraz odstawić na 5 minut.
- Laskę wanilii przekroić na pół i wyjąć z niej ziarenka.
- Do rondla o grubym dnie wlać śmietankę, mleko oraz dodać cukier i ziarenka wanilii (lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego).
- Mieszając, rozpuścić cukier i doprowadzić do zagotowania składników, po czym zdjąć garnek z gazu.
- Do żelatyny dodać biały rum i wino i mieszając intensywnie wlewać całość do zagotowanych składników umieszczonym w rondlu.
- Gdy żelatyna się rozpuści, wlać deser do pucharków i odstawić do wystudzenia.
- Po ostudzeniu przełożyć powstałą panna cottę do lodówki i trzymać ją tam do czasu całkowitego ochłodzenia i stężenia (najlepiej na całą noc).
- Gotową panna cottę wyłożyć z pucharków i udekorować musem owocowym lub świeżymi owocami.
Podsumowanie
Nazwa
Panna cotta
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
1 Review(s) Based on