Nie można stwierdzić z całą pewnością, jaki sposób parzenia kawy jest najlepszy i w wyniku którego uzyskujemy najlepszy napar. W dużej mierze jest to kwestią gustu. Powszechnie wiadomo, że każda metoda parzenia kawy może dać w efekcie albo wspaniały, albo okropny napój. Wszystko zależy od tego, jak kawa była przechowywana, mielona i jak zaparzana. Te same ziarna mogą nadać kawie inny smak i zapach w zależności os sposobu parzenia. Każdy z nas ma swoje preferencje, które potrafią się różnić nawet w zależności od pory dnia. Zazwyczaj jest tak, że o poranku wolimy wypić inną kawę niż popołudniami. Rano zwyciężają pobudzające, mocne i czarne kawy, a popołudniu zdecydowanie wolimy pić kawy smakowe, z bitą śmietaną, sosami i innymi dodatkami. Wiadomo, że podstawą każdej kawy są dobrze zmielone i zaparzone ziarna. To, co z nimi zrobimy w dalszej kolejności zależy już tylko i wyłącznie od nastroju i upodobań, jednak warto kierować się kilkoma następującymi zasadami.
- Naczynia do zaparzania kawy (ekspresy, zaparzacze i inne) warto jest utrzymywać w czystości i płukać niezwłocznie po każdym użyciu, ponieważ tłuszcz zawarty w kawie jełczeje i pozostawia po sobie nieestetyczny osad.
- Dobrze jest trzymać się zasady co do ilości kawy przeznaczonej na jedną filiżankę napoju. Standardowo są to dwie łyżki na jedną porcję.
- Używać czystej i świeżej wody za każdym razem. Kilkukrotnie zaparzona woda traci na walorach smakowych.
- Stosować kawę o odpowiednim stopni miałkości zalecanym do danego sposobu parzenia.
- Pić gorącą kawę zaraz po zaparzeniu.
Nie należy:
- Parzyć powtórnie raz zaparzonej kawy.
- Zalewać kawy wrzącą wodą- najlepsza temperatura do parzenia kawy to 98 stopni Celsjusza.
- Gotować kawy.