824
Pamiętacie wypieki naszych babci? Dzisiejszy przepis to jeden z szybkich i prostych przepisów mojej babci. Często też wszystkie składniki miała w domu, więc jeśli spodziewała się gości zawsze go piekła, a ja go uwielbiałam. Przygotujcie:
- szklanka i kopiasta łyżka mąki tortowej
- 2 budynie śmietankowe
- ¾ szklanki cukru pudru + na posypanie wierzchu ciasta
- 3 jaja
- 125g masła
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- tłuszcz do wysmarowania formy
- tarta bułka do posypania formy
Ucieramy masło ma puch z cukrem pudrem, dodajemy trakcie po jednym jajku. Po połączeniu się składników przesiewamy mąkę budynie i proszek do pieczenia, nadal ucieramy. Puszystą masę przelewamy do uprzednio przygotowanej formy (średniej wielkości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 45 minut. Po upieczeniu chłodzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez kilka minut, następnie wyciągamy, a kiedy przestygnie posypujemy cukrem pudrem i kroimy w zgrabne porcje. Bon appetit!