Home PrzepisyDesery Płonące lody

Płonące lody

by Paula

Deser prosty i efektowny, więc jeśli macie ochotę zaskoczyć swoich gości to ta propozycja jest idealna. Najlepiej podawać go na świeżo zatem przygotujcie 20 minut wcześniej składniki i załóżcie ulubione fartuszki. Potrzebujemy na 6 porcji:

  • 6 kulek lodów waniliowych
  • 6 kulek lodów owocowych
  • 2 duże kiwi
  • duży banan
  • 6 łyżek sezonowych świeżych, miękkich owoców
  • szklanka śmietany kremowej
  • 6 kostek cukru
  • 6 kawałków suchego wafla nieco większych od kostki cukru
  • łyżka spirytusu

Do pucharków na spód układamy kulki lodów i posypujemy owocami. Ubijamy śmietanę na sztywno i z niej formujemy kopiec na owocach tak by wokół można było ułożyć pokrojone w plastry kiwi i banana. Na czubku śmietany układamy suchy wafel, na nim z kolei układamy kostkę cukru nasączoną spirytusem. W momencie wyniesienia deserów na stół podpalamy kostki cukru. Gotowe i efektowne!

Zobacz również

Leave a Comment