5,9K
Sambuca jest bezbarwnym likierem pochodzącym z Włoch. Ma on specyficzny, owocowo, anyżkowo- ziołowy smak. Zawiera sporą ilość alkoholu (38-40%) i produkowany jest na bazie czarnego bzu, anyżu włoskiego, kopru włoskiego, lukrecji oraz soków. Sambuca jest alkoholem często stosowanym do przygotowywania drinków alkoholowych, jednak najczęściej pija się go „con la mosca”, czyli z ziarenkami kawy. Sambuca podawana w ten sposób ma w sobie ukryte znaczenie. Gdy trafi się nam drink z parzystą liczbą ziarenek, jest to oznaka nieszczęścia, natomiast nieparzysta liczna ziaren kawy oznacza szczęście i powodzenie.
Składniki:
- 100 ml likieru sambuca,
- Kilka ziarenek kawy.
Przygotowanie:
- Napełnić kieliszki likierem i umieścić na nie losową liczbę ziarenek kawy,
- Zapalić alkohol i po kilku sekundach ugasić płomień i powoli sączyć likier,
- Dla wzmocnienia doznań smakowych, co kilka łyków rozgryzać ziarenko kawy.
Podsumowanie
Nazwa
Podpalana Sambuca z ziarnami kawy
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
1 Review(s) Based on