1,5K
Poncz kawowo- owocowy
Poncz jest mieszanym napojem alkoholowym przygotowywanym w dużej wazie dla sporej liczby osób. Może być mrożony lub podawany na ciepło. Pierwotnie pochodzi z Indii, jednak znany jest szczególnie z amerykańskich filmów. Jego pierwsze wersje przygotowywane były z herbaty, cukru, cytryny i przypraw korzennych, jednak obecnie poncz robi się z owoców i wina. Jeśli szykuje Wam się przyjęcie, możecie zaimponować swoim gościom przygotowaniem takiego napoju, który w naszym państwie uchodzi nadal za egzotyczny i na pewno zrobi na nich wrażenie. Serdecznie polecamy!
Składniki na 8- 10 porcji ponczu kawowo- owocowego:
- 225 g malin,
- 4 pomarańcze,
- 150 ml wódki,
- 550 ml zaparzonej i ostudzonej kawy,
- 2 butelki czerwonego wina,
- 2 owoce kiwi,
- Opcjonalnie: kostki lodu.
Przygotowanie:
- Pokroić: maliny na połówki, pomarańcze w cienkie plasterki.
- Pokrojone owoce ułożyć w szklanej wazie, w której następnie podamy poncz.
- Wlać wódkę i ostudzoną kawę i pozostawić na dwie godziny.
- Dodać wino oraz pokroić w plasterki kiwi i również umieścić je w wazie.
- Jeżeli zależy nam na tym, by poncz był chłodny, można dodać kostki lodu.
- Gotowy poncz podawać razem z owocami w kieliszkach lub szklankach do drinków.
Podsumowanie
Nazwa
Poncz kawowo- owocowy
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
1 Review(s) Based on