Home PrzepisyKawy na zimno Poncz kawowo- owocowy

Poncz kawowo- owocowy

by Iza

Poncz kawowo- owocowy

Poncz jest mieszanym napojem alkoholowym przygotowywanym w dużej wazie dla sporej liczby osób. Może być mrożony lub podawany na ciepło. Pierwotnie pochodzi z Indii, jednak znany jest szczególnie z amerykańskich filmów. Jego pierwsze wersje przygotowywane były z herbaty, cukru, cytryny i przypraw korzennych, jednak obecnie poncz robi się z owoców i wina. Jeśli szykuje Wam się przyjęcie, możecie zaimponować swoim gościom przygotowaniem takiego napoju, który w naszym państwie uchodzi nadal za egzotyczny i na pewno zrobi na nich wrażenie. Serdecznie polecamy!

Składniki na 8- 10 porcji ponczu kawowo- owocowego:

  • 225 g malin,
  • 4 pomarańcze,
  • 150 ml wódki,
  • 550 ml zaparzonej i ostudzonej kawy,
  • 2 butelki czerwonego wina,
  • 2 owoce kiwi,
  • Opcjonalnie: kostki lodu.

Przygotowanie:

  • Pokroić: maliny na połówki, pomarańcze w cienkie plasterki.
  • Pokrojone owoce ułożyć w szklanej wazie, w której następnie podamy poncz.
  • Wlać wódkę i ostudzoną kawę i pozostawić na dwie godziny.
  • Dodać wino oraz pokroić w plasterki kiwi i również umieścić je w wazie.
  • Jeżeli zależy nam na tym, by poncz był chłodny, można dodać kostki lodu.
  • Gotowy poncz podawać razem z owocami w kieliszkach lub szklankach do drinków.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Poncz kawowo- owocowy
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment