Home PrzepisyDesery Przepis na blok czekoladowy jak za dawnych lat

Przepis na blok czekoladowy jak za dawnych lat

by Iza

Pamiętacie ten przysmak z dzieciństwa? Ja pamiętam gdy robiła go moja babcia z okazji różnorodnych świąt. Zawsze doskonale smakował i cieszył się dużym powodzeniem oraz w okamgnieniu znikał ze stołu! Później ustąpił miejsca wszystkim kupnym czekoladom, batonikom i ciasteczkom i odszedł w zapomnienie. A szkoda! Należy znów przypomnieć sobie jego cudowny, delikatny i czekoladowy smak, który przywołuje miłe wspomnienia i wprowadza w doskonały nastrój. Smakuje znacznie lepiej niż kupne słodycze. Przepis na blok czekoladowy jest niezwykle prosty i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Przekonajcie się sami!

Aby przygotować blok czekoladowy potrzebujemy:

  • 2 margaryny,
  • 1 szklankę mleka,
  • 1 szklankę cukru,
  • 2-3 łyżki kakao,
  • Około dwóch 500 gramowych paczek mleka w proszku (zależy od gęstości w trakcie jego dodawania),
  • 6- 7 opakowań herbatników (po 10 w opakowaniu),

Przygotowanie:

  • Herbatniki pokruszyć na mniejsze części.
  • W rondelku o grubym dnie rozpuścić margaryny, mleko , cukier oraz kakao i doprowadzić do zagotowania. Potrzymać na gazie jeszcze trzy minuty na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
  • Następnie ostudzić i przelać do większego naczynia. Oraz dodawać stopniowo mleko w proszku, rozprowadzając je dokładnie za pomocą miksera.
  • Do powstałej masy dodać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać.
  • Powstałą całość wyłożyć do prostokątnej formy na ciasto wyłożonej pergaminem (takiej jak do pieczenia chleba bądź pasztetu) i odstawić z chłodne miejsce do ściągnięcia.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Przepis na blok czekoladowy jak za dawnych lat
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment