4,5K
Pamiętacie ten przysmak z dzieciństwa? Ja pamiętam gdy robiła go moja babcia z okazji różnorodnych świąt. Zawsze doskonale smakował i cieszył się dużym powodzeniem oraz w okamgnieniu znikał ze stołu! Później ustąpił miejsca wszystkim kupnym czekoladom, batonikom i ciasteczkom i odszedł w zapomnienie. A szkoda! Należy znów przypomnieć sobie jego cudowny, delikatny i czekoladowy smak, który przywołuje miłe wspomnienia i wprowadza w doskonały nastrój. Smakuje znacznie lepiej niż kupne słodycze. Przepis na blok czekoladowy jest niezwykle prosty i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Przekonajcie się sami!
Aby przygotować blok czekoladowy potrzebujemy:
- 2 margaryny,
- 1 szklankę mleka,
- 1 szklankę cukru,
- 2-3 łyżki kakao,
- Około dwóch 500 gramowych paczek mleka w proszku (zależy od gęstości w trakcie jego dodawania),
- 6- 7 opakowań herbatników (po 10 w opakowaniu),
Przygotowanie:
- Herbatniki pokruszyć na mniejsze części.
- W rondelku o grubym dnie rozpuścić margaryny, mleko , cukier oraz kakao i doprowadzić do zagotowania. Potrzymać na gazie jeszcze trzy minuty na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.
- Następnie ostudzić i przelać do większego naczynia. Oraz dodawać stopniowo mleko w proszku, rozprowadzając je dokładnie za pomocą miksera.
- Do powstałej masy dodać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać.
- Powstałą całość wyłożyć do prostokątnej formy na ciasto wyłożonej pergaminem (takiej jak do pieczenia chleba bądź pasztetu) i odstawić z chłodne miejsce do ściągnięcia.
Podsumowanie
Nazwa
Przepis na blok czekoladowy jak za dawnych lat
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
1 Review(s) Based on