Home PrzepisyKawy na gorąco Przepis na cappuccino

Przepis na cappuccino

by Iza

Cappuccino. Jedna z popularniejszych włoskich kaw. Serwuje się ją zwykle do śniadania bądź popołudniowego spotkania w gronie przyjaciół. Jednak pomimo swej dużej popularności, uchodzi za jedną z trudniejszych kaw do samodzielnego wykonania w domu, dlatego też często pijana jest tylko w kawiarniach. Jeśli interesuje Was historia cappuccino i ciekawostki na temat tej kawy, koniecznie zajrzyjcie do tego wpisu: Garść informacji o cappuccino.  Dziś zajmiemy się przygotowywaniem tej kawy.

Składniki potrzebne do zrobienia cappuccino:

  • 25 ml espresso,
  • 100 ml mleka,

Przygotowanie:

  • Espresso przygotować wybraną przez siebie metodą.
  • Ze 100 ml mleka przygotować 125 ml mleka spienionego. Jak spienić mleko możesz przeczytać tutaj.
  • Spienionym mlekiem delikatnie zalać przygotowane wcześniej espresso, tworząc piankę o szerokości około 1-2 cm.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Przepis na cappuccino
Dodany
Czas przygotowywania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment