Home PrzepisyDesery Przepis na faworki

Przepis na faworki

by Iza

Faworki, bądź też w Wielkopolsce chruściki są to tradycyjne chrupkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Ich kształt przypomina złożoną kokardkę. Pasują do każdej okazji, jednak najczęściej spożywa się je w trakcie karnawału, tłustego czwartku bądź na ostatki. Przygotowywanie faworków jest odrobinę pracochłonne i wymaga kilkukrotnego składania ciasta i jego wałkowania. Mimo to, faworki są warte zachodu. Do ciasta na faworki nie dodaje się ani drożdży, proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, a pomimo tego są pulchne, lekkie i pięknie wyrastają.

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej tortowej,
  • Szczypta soli,
  • 50 g masła,
  • Jedno całe jajko,
  • 4 żółtka,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 4 łyżki gęstej śmietany 12%,
  • 1 łyżka spirytusu lub octu,
  • Smalec do smażenia,
  • Cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  • Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło i rozgniatać ręcznie przez chwilę.
  • Do oddzielnej miski wbić jajko i żółtka i ubić je razem z cukrem pudrem na puszystą pianę.
  • Do ubitej masy jajecznej dodać masę powstałą z połączenia mąki, masła i soli oraz spirytus, i śmietanę i wymieszać dokładnie za pomocą łyżki bądź mieszadła od miksera, łącząc ze sobą wszystkie składniki w jedną całość.
  • Powstałe ciasto włożyć do miski, owinąć folią spożywczą i odstawić na 45 minut aż ciasto zmięknie.
  • Po upływie wskazanego czasu ciasto należy rozwałkować. Aby ułatwić sobie ten proces można podzielić je na mniejsze kawałki. Ciasto wałkujemy kilkukrotnie, starając się w nie wtłoczyć jak najwięcej powietrza. W praktyce ma wyglądać to tak, że rozwałkowane ciasto składamy przez pół i wałkujemy je ponownie, powtarzając czynność kilkukrotnie.
  • Finalnie, ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek i nożem powycinać paski wielkości około 3×12 cm. W środku każdego paska wyciąć dziurkę i przełożyć przez nią jeden koniec ciasta. Faworki układać na stolnicy jeden obok drugiego, do czasu aż przygotujemy całe ciasto.
  • Faworki smażyć po około 20 sekund z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przekładać je można za pomocą cienkiego patyczka do szaszłyków.
  • Ostudzone faworki obsypać cukrem pudrem.

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Przepis na faworki
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment