1,5K
Faworki, bądź też w Wielkopolsce chruściki są to tradycyjne chrupkie ciastka smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Ich kształt przypomina złożoną kokardkę. Pasują do każdej okazji, jednak najczęściej spożywa się je w trakcie karnawału, tłustego czwartku bądź na ostatki. Przygotowywanie faworków jest odrobinę pracochłonne i wymaga kilkukrotnego składania ciasta i jego wałkowania. Mimo to, faworki są warte zachodu. Do ciasta na faworki nie dodaje się ani drożdży, proszku do pieczenia czy sody oczyszczonej, a pomimo tego są pulchne, lekkie i pięknie wyrastają.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej tortowej,
- Szczypta soli,
- 50 g masła,
- Jedno całe jajko,
- 4 żółtka,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 4 łyżki gęstej śmietany 12%,
- 1 łyżka spirytusu lub octu,
- Smalec do smażenia,
- Cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól i masło i rozgniatać ręcznie przez chwilę.
- Do oddzielnej miski wbić jajko i żółtka i ubić je razem z cukrem pudrem na puszystą pianę.
- Do ubitej masy jajecznej dodać masę powstałą z połączenia mąki, masła i soli oraz spirytus, i śmietanę i wymieszać dokładnie za pomocą łyżki bądź mieszadła od miksera, łącząc ze sobą wszystkie składniki w jedną całość.
- Powstałe ciasto włożyć do miski, owinąć folią spożywczą i odstawić na 45 minut aż ciasto zmięknie.
- Po upływie wskazanego czasu ciasto należy rozwałkować. Aby ułatwić sobie ten proces można podzielić je na mniejsze kawałki. Ciasto wałkujemy kilkukrotnie, starając się w nie wtłoczyć jak najwięcej powietrza. W praktyce ma wyglądać to tak, że rozwałkowane ciasto składamy przez pół i wałkujemy je ponownie, powtarzając czynność kilkukrotnie.
- Finalnie, ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek i nożem powycinać paski wielkości około 3×12 cm. W środku każdego paska wyciąć dziurkę i przełożyć przez nią jeden koniec ciasta. Faworki układać na stolnicy jeden obok drugiego, do czasu aż przygotujemy całe ciasto.
- Faworki smażyć po około 20 sekund z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju. Przekładać je można za pomocą cienkiego patyczka do szaszłyków.
- Ostudzone faworki obsypać cukrem pudrem.
Podsumowanie
Nazwa
Przepis na faworki
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
1 Review(s) Based on