Home PrzepisyDesery Przepis na muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady

Przepis na muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady

by Iza

Wilgotne, słodkie, podwójnie czekoladowe muffiny. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających. Idealnie sprawdzą się do codziennej kawy, na przyjęciach urodzinowych dla dzieci czy do wzięcia w podróż. Smakują wspaniale zarówno na ciepło, kiedy kawałki czekolady rozpływają nam się w ustach, jak i przez dwa, trzy dni po ich przygotowaniu. Gwarantujemy, że jeżeli raz je przygotujecie, przepis na czekoladowe muffiny z kawałkami czekolady już na zawsze zagości w Waszych domach. Smacznego!

Składniki na 12 sztuk:

  • 300 g mąki,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki kakao,
  • Szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 2 jajka,
  • 170 ml mleka,
  • 150 g ulubionej czekolady

Przygotowanie:

  • Do przygotowania babeczek będziemy potrzebowali blachę do muffinek i jednorazowe papiloty bądź silikonowe foremki.
  • Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra/ dół.
  • Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem i cukrem waniliowym.
  • Jajka rozmiksować z mlekiem za pomocą miksera.
  • Masło roztopić i wystudzić.
  • Pokroić czekoladę na dość spore kawałki.
  • Do sypkich produktów stopniowo wlewać masę powstałą z jajek i mleka, dokładnie mieszając.
  • Następnie dodać masło i kawałki czekolady, mieszając całość.
  • Masę rozłożyć do przygotowanych foremek.
  • Piec muffinki około 20 minut do czasu, aż urosną i na wierzchu utworzy się delikatna skorupka, a wetknięta wykałaczka będzie sucha.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Przepis na muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie

Zobacz również

Leave a Comment