2,4K
Wilgotne, słodkie, podwójnie czekoladowe muffiny. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a efekt zaskoczy nawet najbardziej wymagających. Idealnie sprawdzą się do codziennej kawy, na przyjęciach urodzinowych dla dzieci czy do wzięcia w podróż. Smakują wspaniale zarówno na ciepło, kiedy kawałki czekolady rozpływają nam się w ustach, jak i przez dwa, trzy dni po ich przygotowaniu. Gwarantujemy, że jeżeli raz je przygotujecie, przepis na czekoladowe muffiny z kawałkami czekolady już na zawsze zagości w Waszych domach. Smacznego!
Składniki na 12 sztuk:
- 300 g mąki,
- 150 g masła,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- 3 łyżki kakao,
- Szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 2 jajka,
- 170 ml mleka,
- 150 g ulubionej czekolady
Przygotowanie:
- Do przygotowania babeczek będziemy potrzebowali blachę do muffinek i jednorazowe papiloty bądź silikonowe foremki.
- Piekarnik należy rozgrzać do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra/ dół.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, cukrem i cukrem waniliowym.
- Jajka rozmiksować z mlekiem za pomocą miksera.
- Masło roztopić i wystudzić.
- Pokroić czekoladę na dość spore kawałki.
- Do sypkich produktów stopniowo wlewać masę powstałą z jajek i mleka, dokładnie mieszając.
- Następnie dodać masło i kawałki czekolady, mieszając całość.
- Masę rozłożyć do przygotowanych foremek.
- Piec muffinki około 20 minut do czasu, aż urosną i na wierzchu utworzy się delikatna skorupka, a wetknięta wykałaczka będzie sucha.
Podsumowanie
Nazwa
Przepis na muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie