Home PrzepisyDesery Przepis na ptysie

Przepis na ptysie

by Iza

Ptysie są wyrobem cukierniczym pochodzącym z Francji. Ich przygotowanie odbywa się w dosyć specyficzny sposób, ponieważ powstają z parzonego ciasta przełożonego kremem. Tradycyjnie nadziewa się je masą budyniową bądź bitą śmietaną i posypuje cukrem pudrem. W Wielkopolsce na ptysie mówi się „wietrzniki”, co jest kalką językową z niemieckiego słowa windbuetel. Oryginalna nazwa ptysi pochodzi z języka francuskiego (petit chou) i w dosłownym tłumaczeniu oznacza „mała kapusta”. Odnosi się ona do specyficznego kształtu ciasteczek. Korpusy ptysi można nadziewać dowolnie i tworzyć z nich dodatek do zup, czy słone przekąski. Upieczone i nienadziane ptysie zachowają świeżość przez kilka dni (jeżeli będziemy je przechowywać w szczelnie zamkniętym i suchym pudełku), dlatego można je przygotować z wyprzedzeniem i nadziać dopiero na świeżo przed podaniem, zaoszczędzając tym samym czas. Poniżej przedstawiamy Wam sprawdzony od lat przepis na ptysie, które zawsze wychodzą bardzo smaczne. Są lekkie i chrupiące. Wypróbujcie je już dziś i zaskoczcie swoich domowników lub gości!

Do przygotowania 10 sztuk ptysi potrzebujemy:

  • 1 szklankę wody,
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 4 jajka.

Przygotowanie:

  • Do rondelka o grubym dnie wlać wodę i dodać masło i zagotować. Do gotujących się produktów wsypać przesianą mąkę, energicznie mieszając nie doprowadzając do przypalenia. Ciasto będzie gotowe, gdy uzyska szklisty wygląd i zacznie odchodzić od ścianek garnka. Wtedy zdejmujemy je z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia.
  • Ostudzone ciasto miksujemy z jajkami do czasu uzyskania gładkiej masy. Przekładamy je do worka cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wykładamy papier do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy masłem. Następnie wyciskamy na nią okrągłe kleksy z ciasta, zachowując odstępy (ciasto znacznie zwiększy swoją objętość) i pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 stopni.
  • Po upieczeniu studzimy nasze ptysie i przekrawamy je przez pół oraz nadziewamy ulubionym kremem.

Krem śmietankowy:

  • 500 ml schłodzonej śmietanki 30 %,
  • 2 śmietan-fixy,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Przygotowanie:

Śmietankę ubić na sztywno, dodając w końcowej fazie ubijania śmietan- fixy i cukier puder.

Krem budyniowy:

  • 0,5 l mleka,
  • Opakowanie budyniu waniliowego,
  • Kostka masła,
  • Szklanka cukru.

Przygotowanie:

Budyń ugotować na mleku według przepisu na opakowaniu. Cukier utrzeć z masłem na gładką, jasną i puszystą masę. Następnie dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, nie przerywając mieszania aż do czasu połączenia wszystkich składników.

 

 

Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Przepis na ptysie
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment