Szarlotka z lodami to wszystkim znane ciasto. W Polsce zwane jabłecznikiem, przywędrowało do nas z Francji. Składa się z ciasta półkruchego i owoców. Deser ten pierwotnie stworzony był dla cara Aleksandra I, a jego nazwa brzmiała Charlotte russe. Szarlotka swą nazwę odziedziczyła księżnej Charlotcie, późniejszej carycy. Najczęściej nadzieniem szarlotki są jabłka, lecz zdarzają się także ciasta z nadzieniem gruszkowym, brzoskwiniowym, morelowym lub innych owoców. W polskiej wersji szarlotki do owoców dodaje się przyprawy korzenne takie jak cynamon i goździki. Dziś polecamy Wam nasz sprawdzony od pokoleń przepis na pyszną szarlotkę, którą polecamy podawać na ciepło z gałką waniliowych lodów.
Do przygotowania szarlotki potrzebujemy:
- 1 kg jabłek,
- 200 g masła w temperaturze pokojowej,
- 350 g mąki,
- Szklankę cukru,
- 3 żółtka,
- 2 łyżki cynamonu,
- Szczyptę soli.
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy przez sitko na stolnicę bądź duży blat. Dodajemy do niej masło, żółtka, połowę cukru oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki siekamy nożem, a następnie zagniatamy dłońmi do czasu połączenia się składników. Wyrobione ciasto owijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na dwie godziny. W międzyczasie obieramy jabłka, kroimy je w kostkę i umieszczamy w garnku o grubym dnie. Dodajemy cynamon, cukier i dusimy do zmięknięcia owoców. Po upływie dwóch godzin odkrawamy 2/3 schłodzonego ciasta i wykładamy nim spód tortownicy. Widelcem tworzymy w cieście małe dziurki, tak by się nie wybrzuszyło pod wpływem powietrza. Zapiekamy je 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Podduszone jabłka wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch trzemy na tarce resztę ciasta (na grubych oczkach) i zapiekamy w tej samej temperaturze jeszcze 40 minut. Szarlotkę podajemy prosto z pieca (lub później podgrzaną w piekarniku) z gałką lodów waniliowych.