Tiramisu po włosku znaczy ocknąć się, przebudzić. Nam natomiast nazwa ta znana jest doskonale z wielbionego na całym świecie deseru. Jego pochodzenie przypisuje się Wenecji, skąd pochodzi wykorzystywany w tym deserze serek mascarpone. Międzynarodową sławę Tiramisu zawdzięcza II wojnie światowej, kiedy to włoscy żołnierze otrzymywali go w paczkach od rodzin. Deser ten składa się z biszkoptów nasączonych kawą espresso oraz likierem Amaretto, które kilkukrotnie przekłada się warstwą kremu z serka mascarpone, jajek, cukru i śmietany oraz ozdabia gorzką czekoladą. Podaje się go zarówno w pucharkach jak i jak i formie na ciasto. Najważniejsze jest, by był mocno schłodzony. We Włoszech tradycyjnie podaje się go w upalne dni na drugie śniadanie z dodatkiem dobrego espresso. Przepis na Tiramisu znajdziecie poniżej.
Do przygotowania 6 porcji Tiramisu potrzebować będziemy:
- 350 ml espresso,
- 4 żółtka i 2 białka,
- 25 ml likieru Amaretto,
- 100 g cukru pudru,
- 500 g serca mascarpone,
- 300 g podłużnych biszkoptów,
- Wiórki z połowy gorzkiej czekolady,
Przygotowanie:
- Żółtka ubić z połową przygotowanego cukru pudru na puszysty krem.
- Kolejno, dodawać stopniowo serek mascarpone, cały czas ubijając do uzyskania gęstej, jednolitej masy.
- W oddzielnej misce należy ubić białka z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę.
- Następnie do piany białkowej stopniowo dodawać cukier puder i ubijać do czasu, aż piana będzie gęsta i błyszcząca.
- Połączyć masę żółtkową z białkową, delikatnie mieszając łyżką.
- Biszkopty podzielić na tyle równych części, ile chcemy stworzyć warstw deseru.
- Każdą część biszkoptów po chwilowym namoczeniu w kawie zmieszanej z Amaretto wykładać do formy do ciasta bądź pucharków.
- Na każdą warstwę biszkoptów wyłożyć część kremowej masy i posypać startą gorzką czekoladą.
- Czynność powtarzać, tworząc kolejne warstwę, aż do zużycia wszystkich produktów.
- Podawać po uprzednim schłodzeniu.