934
Czy są tu fani dyni? My zdecydowanie nimi jesteśmy niezależnie od pory roku. Jeszcze trochę, a rozpocznie się sezon na dynie prosto z ogródka. Mniam! Będziemy mogli cieszyć się ich smakiem i aromatem. Zaczynamy, przygotuj:
- 1 espresso
- 2/3 szklanki gorącego mleka
- 3 łyżeczki puree z upieczonej dyni
- 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
- 1/2 szklanki wody
Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotujemy i czekamy 5 minut. Następnie odstawiamy na kwadrans do wystudzenia i przecedzamy przez drobne sitko. Napój mieszamy z mlekiem aż do połączenia. Jako słodzik zastosuj cukier waniliowy lub syrop klonowy, dodaj puree z dyni oraz pozostałe składniki, całość zmiksuj i przelej do wysokich szklanek. Wierzch udekoruj według swojego dzisiejszego nastroju, gotowe!