Pumpkin spice

by Paula

Czy są tu fani dyni? My zdecydowanie nimi jesteśmy niezależnie od pory roku. Jeszcze trochę, a rozpocznie się sezon na dynie prosto z ogródka. Mniam! Będziemy mogli cieszyć się ich smakiem i aromatem. Zaczynamy, przygotuj:

  • 1 espresso
  • 2/3 szklanki gorącego mleka
  • 3 łyżeczki puree z upieczonej dyni
  • 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka cynamonu w proszku
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki wody

Wodę wlewamy do rondelka, dodajemy ekstrakt waniliowy. Gotujemy i czekamy 5 minut. Następnie odstawiamy na kwadrans do wystudzenia i przecedzamy przez drobne sitko. Napój mieszamy z mlekiem aż do połączenia. Jako słodzik zastosuj cukier waniliowy lub syrop klonowy, dodaj puree z dyni oraz pozostałe składniki, całość zmiksuj i przelej do wysokich szklanek. Wierzch udekoruj według swojego dzisiejszego nastroju, gotowe!  

Zobacz również

Leave a Comment