Home PrzepisyKawy na gorąco Pyszna Caffe latte macchiato czyli latte trójwarstwowe

Pyszna Caffe latte macchiato czyli latte trójwarstwowe

by Bartosz

Bardzo prosta w przygotowaniu i zna ją zapewne każdy. Caffe latte macchiato to jedna z najbardziej popularnych kaw na świecie! Wymyślili ją włosi, którzy traktują ją nie tylko jako kawę ale również jako deser. Poznaj niezwykle prosty sposób parzenia tej wyśmienitej kawy!

Sposób przygotowania:

Składniki:

  • 30ml – 50ml  parzonej kawy ( najbardziej pasuje espresso )
  • 150ml – 250ml mleka (najsmaczniejsza pianka powstaje z tłustego mleka min 3,2%)
  • syrop do kawy w dowolnym smaku, ale można obejść się również bez niego
  • spieniacz do mleka, ewentualnie dysza do spieniania mleka  w ekspresie do kawy
  • wysoka przeźroczysta szklanka

Przygotowanie:

  1. Do szklanki wlewamy syrop do kawy około 1 łyżki
  2. Przygotowujemy napar z espresso ( lub dowolną inna kawę)
  3. Przygotowujemy pianę z mleka. Jeśli używasz do tego spieniacz ręczny – polecam, Latte_macchiato zacznij podgrzewać mleko i po chwili włącz spieniacz aby mleko zaczynało się pienić. Według baristów idealna temperatura mleka to 60 stopni ale ja zawsze robię na oko. Ważne jest aby nie dopuścić do tego aby mleko zaczęło się gotować.
    W przypadku dyszy z ekpresu sprawa jest dużo prostsza.
  4. Po łyżeczce wlewamy spienione mleko do szklanki. Róbmy to powoli aby mleko nie zmieszało się z syropem.
  5. Następnie bardzo powoli małym strumieniem wlewamy napar kawowy do szklanki. Mój sposób jest taki aby wycelować dokładnie w sam środek szklanki wówczas wszystkie składniki zaczną się ślicznie rozwarstwiać i tworzyć bardzo ciekawą dla oka kompozycję. Mówiąc szczerze ja dopiero po chyba 4 kawie potrafiłem idealnie wlać napar aby tworzył wspomniane warstwy.
    Jeśli Ci nie wyjdzie za pierwszym razem, spokojnie od razu Krakowa nie zbudowali – nauczysz się

Zobacz również

Leave a Comment