Nic tak nie doda nam energii z rana jak kubek ulubionej kawy. Na rynku mamy obecnie bardzo szeroki wybór kaw od ziarnistych, przez mielone i rozpuszczalne. Zapewne każdy ma swoją ulubioną, ale warto przyjrzeć się szerzej kawom w naszym rankingu. Poniżej przygotowaliśmy ranking kaw do mielenia 2021. Nawet jeśli masz swoją absolutnie ulubioną kawę, z której nie zrezygnujesz, może warto jednak pomyśleć o eksperymentach ze smakiem i aromatem, lub znaleźć doskonały pomysł na prezent.
Lista poniżej to starannie wybrane produkty o różnorodnym smaku i intensywności.
L.p. | Średnia cena | Opakowanie | Nazwa |
1. | 64 zł | Lavazza Qualita Oro 1kg | |
2. | 44 zł | Lavazza Qualita Rossa 1kg | |
3. | 44 zł | Segafredo Intermezzo 1kg | |
4. | 89 zł | De’Longhi Kimbo Arabica 1 kg | |
5. | 69 zł | Lavazza Crema e Aroma 1kg | |
6. | 69 zł | Tchibo Barista Caffe Crema 1 kg | |
7. | 69 zł | Lavazza Caffe Espresso 1 kg | |
8. | 59 zł | Vaspiatta Brazil Santos Arabica 1 kg | |
9. | 69 zł | Tchibo Barista Espresso 1kg | |
10. | 49 zł | Vaspiatta Classic Roma 1kg |
Kawa mielona jest najlepsza, gdy zmielimy ją samodzielnie. Wyraźnie wyczuwalna jest różnica w smaku i aromacie w porównaniu gdy zaparzymy kupioną już zmieloną kawę. Ale nie tylko to ma istotny wpływ na walory smakowe. W tworzeniu kawy niezwykle ważny jest też proces jej palenia. To głównie on właśnie ma największy wpływ na smak, aromat i intensywność kawy, a także na zawartość kofeiny. W ten sposób smak kawy może nas zaskoczyć, np. poprzez lekko czekoladowy posmak, może być bardzo wyrazista lub delikatna.
Wyróżniamy trzy rodzaje palenia ziaren:
– Palenie jasne – w temperaturze 200 stopni. Ziarna tak palonej kawy są jasnobrązowe, a napój ma mocno kwaskowaty, delikatny smak.
– Palenie średnie – w temperaturze 210 – 220 stopni. Tak palone ziarna są brązowe, błyszczące, a kawa wyjątkowo aromatyczna z nutą goryczy. Jest to najpopularniejszy sposób palenia kawy.
– Palenie ciemne – w temperaturze nawet 250 stopni. Dzięki temu ziarna stają się ciemnobrązowe lub czarne, a napój jest minimalnie kwaskowaty.
Kraj pochodzenia kawy
Gdzie na świecie znajdują się plantacje kawy? I czy ma to wpływ na smak kawy?
Z pewnością prym w świecie kawy wiedzie Brazylia. To największy na świecie producent arabiki. Za nią są Kolumbia i Meksyk. Kawa ziarnista z tych plantacji jest łagodna w smaku i dobrej jakości.
Natomiast plantacje w Afryce produkują kawę o największych walorach smakowych. Ziarna tych kaw często mają korzenny bądź cytrusowy aromat.
Miejsce na świecie, gdzie dominuje robusta, to Azja. Tutaj kawa ma najbardziej głęboki smak.
Rodzaje kaw ziarnistych
Arabika i robusta to dwa najczęściej wybierane rodzaje ziaren kawy. To właśnie one mają wpływ na smak, aromat, zawartość kofeiny, nutę smakową itd.
Arabika – najczęściej uznawana jest za najlepszą kawę ziarnistą. Ma intensywny aromat i delikatny smak.
Robusta – zagwarantuje nam codzienną dawkę energii ponieważ posiada większą ilość kofeiny niż arabika. Również ma intensywny smak i aromat, z wyraźną nutą goryczy.