Zwyczaj parzenia kawy w wielu domach to już prawdziwa tradycja. Nie pijamy przypadkowych kaw. Decydując się na konkretną markę czy rodzaj, często szukamy podpowiedzi co do ich jakości, składu, ceny i pochodzenia. Możliwości mamy wiele. Na rynku dostępne są kawy rozpuszczalne, mielone i ziarniste. Dziś przyjrzymy się tym ostatnim, ponieważ są najczęściej wybieranym produktem. W porównaniu do innych rodzajów kaw, ziarniste są przede wszystkim najlepsze gatunkowo. Samodzielnie mieląc ziarna mamy pełną kontrolę nad tym, co pijamy. Świeżo mielona kawa to także najdrogocenniejsze walory smakowe i aromatyczne i odżywcze.
Skoro już wiemy jaki rodzaj kawy jest najlepszy, watro przyjrzeć się konkretnym markom. W poszukiwaniu rzetelnego rankingu kaw ziarnistych, kolejny raz zostaliśmy niemile zaskoczeni. Decydując się na wybór odpowiedniej kawy, warto jest znać podstawowe o niej informacje. W Internecie pełno jest różnorodnych porównań, jednak zatrzymują się one głównie na kwestii cenowej. Pragnąc przybliżyć Wam dokładne i rzetelne recenzje kaw ziarnistych, stworzyliśmy swój ranking. Przetestowaliśmy 10 popularnych kaw w różnych zakresach cenowych. Nasza opinia odnosi się przede wszystkim do smaku, aromatu oraz wydajności kawy. Zapraszamy na ranking najpopularniejszych kaw ziarnistych 2016 roku!
L.p. | Średnia cena | Opakowanie | Nazwa |
1. | 45zł | Lavazza Qualita Rossa 1kg
|
|
2. | 75 zł | La Brasiliana Marfisa 1kg | |
3. | 85 zł | Pellini Oro Intenso 1kg | |
4. | 139 zł | Bazzara Dodicigrancru 1 kg | |
5. | 120 zł | New York Extra 1kg
|
|
6. | 33 zł |
Kawa ziarnista Illy Espresso 250g
|
|
7. | 60 zł | Lavazza Espresso 1 kg
|
|
8. | 59 zł | Lavazza Crema e Gusto Tradizione Italiana 1 kg | |
9. | 84 zł |
Caffe del Faro Gold Extra Bar 1kg
|
|
10. | 38 zł |
Pellini Espresso Bar Vivace 500g
|
Pierwszą testowaną kawą była Lavazza Qualita Rossa w kilogramowym opakowaniu. Jest to jedna z tańszych kaw, które wzięliśmy do eksperymentu. Nie oznacza to jednak, że jej jakość jest wątpliwa. Lavazza to jedna z najpopularniejszych marek na rynku kawowym. Jak wypadła Qualita Rossa? Już od momentu otwarcia opakowania zaskoczył nas niesamowicie intensywny, słodki, czekoladowy zapach. Aromat kawy unosił się w powietrzu jeszcze długo po zaparzeniu i zapewnił nam niesamowite doznania. Podczas mielenia kawy w młynku jego moc zwiększyła się dwukrotnie. Poszczególne ziarna bardzo szybko się zmieliły, tworząc pachnący, delikatny pył. Zaparzony napój był delikatny w smaku. Charakteryzował się delikatną nutką kwasowości i goryczki, jednak nie zakłócało to w żaden sposób doznań smakowych, a jedynie dodawało głębi smaku. Po dodaniu do niej mleka, utworzyła się delikatna, pianka o kolorze ciemnej czekolady. Lavazza Qualita Rossa wysoko postawiła poprzeczkę. W swym zakresie cenowym na pewno będzie ciężko znaleźć jej konkurencję.
Kolejna testowana przez nas kawa to La Brasiliana Marfisa. Jest to mieszanka ziaren arabiki z niewielkim dodatkiem robusty. Jej smak jest wynikiem długotrwałej pracy nad specyficzną metodą spalania, którą opracował jej włoski producent. A jak nam smakowała? Zdecydowanie cena La Brasiliany jest adekwatna do jej jakości. Po otwarciu opakowania, naszym oczom ukazują się piękne, grube ziarna kawy o ciemnobrązowym kolorze. Ich zapach przypomina woń gorzkiej czekolady. Kawa mieli się bardzo szybko, a podczas tego procesu moc jej aromatu się podwaja. Doskonale się zaparza, tworząc na wierzchu delikatną piankę. Jej smak jest cudowny. Słodki, delikatny, zupełnie pozbawiony kwaskowatości. Powinna zadowolić osoby poszukujące dobrej kawy, dla których ważna jest subtelność jej smaku.
Pellini Oro Intenso to prestiżowa kawa składając się w 80% z arabiki i 20% z robusty. Za jej kilogramowe opakowanie trzeba zapłacić około 85 zł. Jej producent zapewnia, że specyficzny proces jej palenia, całkowicie pozbawił ją kwaskowatości i trzeba przyznać, że tak rzeczywiście jest. Kawa ma bardzo delikatny smak. Doskonale smakuje w wersji solo, jednak naszym zdaniem najlepiej sprawdzi się z dodatkiem mleka. Polecamy wypróbować ją w wersji latte macchiato lub cappuccino. Pellini Oro Intenso ma niską zawartość kofeiny, jednak doskonale pobudza, będąc jednocześnie łagodną dla żołądka. Jej aromat jest bardzo przyjemny, a smak bogaty w doznania i harmonijny.
Bazzara Dodicigrancru to najdroższa z testowanych przez nas kaw. Za kilogramowe opakowanie średnio trzeba zapłacić 140 zł. Wcześniej kawa ta była znana pod nazwą Bazarra TOP 12 Gran Cru. W jej skład wchodzi dwanaście rodzajów arabiki: Jamajka Blue Mountain, Puerto Rico Yauco Selecto, Santo Domingo Barahona AAA, Meksyk Altura Superior, Honduras SHG Marcala, Kostaryka SHB Tarrazu, Salvador Pacamara Gigante, Gwatemala Antigua Pastores, Nikaragua Matagalpa Cavallino, Brazylia Sul De Minas Pergamino, Indie Plantation Peaberry Bababudan, Etiopia Sidamo Lavado. Z całą pewnością mieszanka ta tworzy jedną z lepszych kaw dostępnych na rynku. Jej cena jest zdecydowanie adekwatna do jakości otrzymywanego produktu. Bazzara Dodicigrancru zaskakuje nas mnogością aromatów, które są wyczuwalne już w momencie otwarcia opakowania. Kawa cudownie pachnie słodką nutą pomarańczy. Po jej spróbowaniu jesteśmy jeszcze bardziej zachwyceni. Jej smak to kompozycja tak wielu przenikających się doznań, że pozostawia na nas niemałe wrażenie. Ciężko jest nam opisać smaki, które wyczuwamy, więc zasięgamy opisu producenta. Chwali się on, że Bazzara Dodicigrancru zawiera w sobie aromat palonego migdała, karaibskiego rumu, liści palonego tytoniu oraz gorzkiej czekolady. Kawa bardzo nam smakuje i na pewno sięgniemy po nią jeszcze nie raz.
New York Extra to kawa łącząca w sobie ziarna arabiki z 5% domieszką ziaren Jamajka Blue Mountain. Jej ziarna są dosyć drobne, ciemne i matowe. Zdarzają się na nich sporadyczne oleiste plamki. Za jej kilogramowe opakowanie zapłaciliśmy 120 zł więc poprzeczka została ustawiona dosyć wysoko. Po przygotowaniu na jej wierzchu utworzyła się spora ilość pianki. Kawa ma smak bardzo głęboki, z nutą gorzkiej czekolady. Chwilami jednak cierpki i kwaskowy. Nie przeważa to w doznaniach. Daje jedynie delikatny posmak. Kolejne jej łyki ukazują słodycz i głęboki aromat kawy. Zdecydowanie godna polecenia, chociaż w tym zakresie cenowym posiada sporo konkurencji.
Kolejna kawa z naszego rankingu to ziarnista Illy Espresso. Jest to bardzo popularna kawa z włoskiej palarni Illy Cafe, uznawanych za jedną z najlepszych. Jej producent przedstawia Illy Espresso jako swoją perełkę. Kawa ta składa się z 100 % z arabiki. Po otwarciu opakowania, które niesamowicie przypadło nam do gustu, wyczuwamy cudowny zapach palonej kawy. Ziarna są lekkie i delikatne. W młynku mielą się bardzo szybko, sprawiając, że ich aromat roznosi się po całym domu. Jej smak jest naprawdę bardzo wyjątkowy. Nie wyczuwalne są gorycz czy kwasowość. Szczególnie polecamy do przygotowania klasycznego włoskiego espresso.
Następnie spróbowaliśmy Lavazza Espresso. Kawa ta podobnie jak jej poprzedniczka pochodząca od Lavazzy, zachwyciła nas swoim smakiem i aromatem. Za Lavazzę Espresso musimy zapłacić odrobinę więcej niż za Lavazzę Qualita Rossa. Jej kilogramowe opakowanie to koszt około 60 zl. Kawa polecana jest szczególnie do przyrządzania włoskiego espresso, więc w takiej wersji ją testujemy. Okazuje się ono być perfekcyjne pod względem wyglądu, smaku i zapachu. Lavazza espresso po zmieleniu i zaparzeniu wyczuwalna jest w całym domu. Jej zapach przenosi nas myślami do najlepszych włoskich kawiarni. Jest głęboki, ciężki i aromatyczny, z wyczuwalną nutką orzecha. Na wierzchu kawy pojawiła się charakterystyczna pianka. Jej warstwa jest imponująca, a barwa przypomina czekoladę mleczną. Jednak to, co zachwyca nas najbardziej to smak. Jest bardzo intensywny i głęboki. Posiada w sobie charakterystyczną goryczkę, jednak działa ona zdecydowanie na plus. Kawa doskonale pobudza, a jej zapach długo unosi się w powietrzu.
Zostawione do opisu na sam koniec to kawy to Lavazza Crema e Gusto Tradizione Italiana, Caffe del Faro Gold Extra Bar oraz Pellini Espresso Bar Vivace. Pochodzą one z różnych zakresów cenowych. Postanowiliśmy opisać je na samym końcu naszego rankingu kaw, ponieważ mamy im trochę do zarzucenia. W konsystencji ziaren, smaku i aromacie są bardzo konkurencyjne. Jednak każda z nich na tyle niemiło nas zaskoczyła paroma detalami, że warto jest o tym wspomnieć. Lavazza Crema e Gusto Tradizione Italiana do złudzenia przypomina inne kawy od Lavazzy. W smaku jest dobra i mocna, sprawdza się w wersji zarówno solo jak z mlekiem, jednak nie różni się niczym szczególnym innych. Zastanawiamy się zatem jaki jest sens produkować kolejną podobnie smakującą kawę? Caffe del Faro Gold Extra Bar nie przekonała nas do siebie tylko ze względu na swoją gorycz. Być może znajdzie ona swoje uznanie u innych, jednak my postanowiliśmy nie dawać jej więcej szansy. Co prawda po dodaniu do niej mleka, kawa delikatnie złagodniała, jednak kwasowość i gorycz przypominająca w smaku niedojrzałego orzecha włoskiego pozostała i sprawiła, że tej kawie mówimy nie. Pellini Espresso Bar Vivace choć zachwyciła nas delikatnym smakiem i piękną pianką utworzoną na wierzchu, to jej aromat wydał nam się wątpliwy. Przykro jest nam to stwierdzić, ale pachniał nieco chemicznie. Jest to jedyna rzecz, jaką mamy tej kawie do zarzucenia, jednak skutkuje tym, że więcej po nią nie sięgniemy.