Home PrzepisyCiasta Sernik kokosowy na zimno a’la Bounty

Sernik kokosowy na zimno a’la Bounty

by Iza

Szybki w przygotowaniu deser na każdą okazję. Jego największą zaletą jest to, że nie wymaga użycia miksera, w przeciwieństwie do innych deserów, dlatego może go przygotować każdy. Będzie wspaniałym dodatkiem do popołudniowej kawy. W smaku jest delikatnie kokosowy, a dodatek czekolady sprawia, że całość smakuje jak lubiany batonik Bounty. Czas oczekiwania na sernik jest dosyć długi, dlatego najlepiej jest go przygotować wieczorem i umieścić na noc w lodówce. Można go wykonać na dowolnym spodzie, np. używając ulubionych ciasteczek pokruszonych w zmieszanych z roztopionym masłem.

Składniki na sernik a’a Bounty (tortownica 22 cm):

  • 400 ml mleka kokosowego w puszce,
  • 200 g wiórków kokosowych,
  • 150 g cukru pudru,
  • 30 g cukru waniliowego,
  • 3 łyżki likieru kokosowego,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • 500 g serka mascarpone,
  • Opcjonalnie: polewa czekoladowa do dekoracji.

Przygotowanie:

  • Do rondelka o grubym dnie wlać mleko kokosowe i umieścić na ogniu w celu podgrzania. Gdy zacznie się gotować, dodać wiórki kokosowe i wymieszać.
  • Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 5- 10 minut. W razie gdyby wiórki zaczęły przywierać, przemieszać.
  • Mleko z wiórkami zestawić z ognia i dodać cukier puder, cukier waniliowy i likier kokosowy, mieszając. Zostawić pod przykryciem do czasu przygotowania reszty składników.
  • Żelatynę wsypać do szklanki i zalać 2 łyżkami wody. Następnie dokładnie wymieszać i zostawić do namoczenia na 10 minut. Po upływie tego czasu dodać kolejne trzy łyżki wody i mieszając rozpuścić wszystko w kąpieli wodnej, uważając by nie doprowadzić do zagotowania żelatyny.
  • Do masy kokosowej dodać serek mascarpone i wymieszać.
  • Żelatynę przelać do miski i dodawać do niej po łyżce masy kokosowej zmieszanej z serkiem, intensywnie mieszając aż do czasu połączenia się całości.
  • Zmieszaną całość wyłożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia pokrytym ciemną warstwą tłuszczu (np. olej kokosowy).
  • Włożyć deser do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.
  • Sernik kokosowy można podawać polany polewą czekoladową lub z owocami.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Sernik kokosowy
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Czas łącznie
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment