Home Przepisy Spędź kawowego Sylwestra

Spędź kawowego Sylwestra

by Marta

Dla prawdziwego kawosza każda okazja jest idealna na uczczenie jej filiżanką ulubionego napoju. Także w Sylwestra można zaszaleć z kawą w roli głównej.

Poza przekąskami i słodkościami na sylwestrowej domówce warto zaskoczyć gości nieco innym obliczem kawy. Ostatnia noc roku to idealny moment na przygotowanie kawy z procentami. Poniżej znajdziecie kilka przepisów na kawę z alkoholem.

Ajer coffee – kawa z ajerkoniakiem

1 żółtko
1 łyżeczka cukru
50 ml mocnej kawy
100 ml mlek
bita śmietana
20 ml Brandy

Żółtko utrzeć z cukrem na kogel-mogel. Do utartego żółtka powoli dolewać Brandy. Przełożyć utarte żółtko z alkoholem do szklanki 250 ml. Powoli wlać podgrzane i spienione mleko. Zaparzyć kawę, odczekać, aby przestygła. Delikatnie wlać do mieszanki w szklance. Udekorować bitą śmietaną.

Kawa po irlandzku –  tradycyjny przepis z whisky. Zarówno kawa jak i whisky działają rozgrzewająco.

Mocna kawa, najlepiej parzona w kawiarce bądź ekspresie ciśnieniowym, whisky oraz cukier trzcinowy i śmietana kremówka. Lekko podgrzać 50 mililitrów alkoholu. Ciepły  wlać do szklanki i rozmieszać z łyżeczką cukru. Dodać 150 mililitrów kawy i dokładnie wymieszać. Można udekorować bitą śmietaną oraz kakao.

Można spróbować również kawy wiśniowy poranek czyli połączenie kawy ziarnistej z likierem wiśniowym. Podobnie można przygotować kawę z rumem i malibu. Obie można podawać z bitą śmietaną.

Kawy z alkoholem można podawać także na zimno, jak drinki. Idealnym przykładem jest kawowe mojito. Należy przygotować  espresso. Ostudzić. W wysokiej szklance umieścić kruszony lód, 10 mililitrów syropu cukrowego, kilka listków mięty i kawałek limonki. Ugnieść wszystko, polać lód 30 mililitrami rumu. Dolać wodę gazowaną i schłodzone espresso. Udekorować miętą i limonką.

Caffè corretto – espresso oraz pięć mililitrów grappy bądź innego mocnego alkoholu, najlepiej likieru anyżowego lub migdałowego. Przy zastosowaniu podwójnego espresso, możesz podwoić ilość likieru.

Kawa z alkoholem i cynamonem

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1 żółtko
2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki wódki
szczypta cynamonu

Żółtko utrzeć z cukrem, dodać alkohol i wymieszać. Kawę wsypać do filiżanki i zalać gorącą, ale nie wrzącą wodą. Posłodzić według upodobania. Do kawy wlać piankę z jajka. Oprószyć cynamonem.

Nie zapomnijcie wznieść toast za Nowy Rok filiżanką ulubionej kawy!

Zobacz również

Leave a Comment