Czasy kiedy mała czarna nam wystarczała odeszły w niepamięć. Staliśmy się bardziej otwarci na poznawanie nowych smaków i kultur. Nie boimy się próbować nowości i chętnie doświadczamy nieznanych nam dotąd doznań. Poranki są porą kiedy zazwyczaj sięgamy po filiżankę kawy, aby się pobudzić, jednak popołudniami kierują już nami walory smakowe i wizualne. Znacznie częściej eksperymentujemy z próbowaniem nowych rodzajów kaw poza domem. Kusimy się wtedy na kawy smakowe, sezonowe czy z dodatkami. Dzieje się tak zapewne dlatego, że nie zdajemy sobie do końca sprawy z tego, że przygotowanie kawy jak z kawiarni może być naprawdę łatwe. W polskich domach zazwyczaj przygotowuje się kawę sypiąc do kubka jej ziarenka i zalewając wrzątkiem, a następnie dolewając zimnego mleka. Istnieje jednak wiele sposobów, by ten rytuał ożywić i nadać mu ciekawszego charakteru. Podstawą wielu fantazyjnych kaw jest spienione mleko.
Spienione mleko możemy wykorzystać do przygotowania bardzo wielu rodzajów kaw. Przyda się ono zarówno klasycznej kawy z mlekiem, cappuccino, cafe latte, kaw smakowych czy mrożonych. Dzięki niemu będziecie mogli serwować fantazyjne kawy, wyglądem i smakiem przypominające te z najlepszych kawiarni. Na początku watro podać parę podstawowych informacji, które będą nam potrzebne do przygotowania najlepszego spienionego mleka. Wbrew pozorom nie jest to zabieg trudny, ani wymagający dużo pracy czy czasu. Często słyszy się opinie, że procentowa zawartość tłuszczu wpływa na jego pienistość, jednak największe znaczenie ma to, by w mleku była jak największa ilość białka. Informację tę można znaleźć na odwrocie każdego produktu. W niektórych sklepach dostępne do kupienia są mleka stworzone specjalnie dla baristów. Jeżeli mamy do niego dostęp, wybierzmy je. Jeśli nie, porównajmy składy kilku marek i wybierzmy to mleko, które w swym składzie ma najwięcej białka w 100ml. Kolejną istotną rzeczą jest to, by mleko, które użyjemy do spieniania było dobrze schłodzone. Nie może być ono zbyt ciepłe, ponieważ nie pozwoli nam to na przejście przez dwa etapy spieniania mleka (górnej i dolnej warstwy) zanim stanie się ono zbyt gorące.
Do spieniania mleka warto jest korzystać z metalowego dzbanuszka. Mleko co prawda spieni się w każdym naczyniu, jednak wysoka forma dzbanka chroni przed rozchlapywaniem się cieczy, a jego metalowa powierzchnia pozwala na wyczucie temperatury mleka i zapobiegnięcie jego przegrzaniu.
Dobrze spienione mleko powinno spełniać dwa istotne wymogi. Pierwszy z nich dotyczy tekstury spienionego mleka. Powinna być ona całkowicie wolna od pęcherzyków powietrza. Jest to ważne tego powodu, że w miejscach gdzie jest powietrze, nie czuć smaku kawy. Bąble powietrza sprawiają wrażenie suchości i mamy odczucie, jakbyśmy mieli w ustach watę.
Kolejnym bardzo ważnym wymogiem jest temperatura mleka po podgrzaniu. Absolutnie nie powinna ona przekraczać 70 °C, ponieważ w wyniku przegrzania smak mleka staje się nieprzyjemny. Przy tej temperaturze mleko traci swoje naturalnie występujące cukry i nasze podniebienie wyczuwa zdominowany gorzki smak mlecznego tłuszczu. Na początku naszej przygody z przygotowywaniem spienionego mleka, zanim dojdziemy do wprawy warto używać termometru kuchennego. Jeżeli jednak go nie posiadacie zaufajcie swojej intuicji. Temperatura od 65 °C- 70 °C to mniej więcej ten moment, w którym ciepłe mleko zaczyna się stawać gorącym i nas parzyć. Gdy dojdziecie do wprawy termometr okaże się zbędny.
Istnieją trzy typy spienionego mleka.
- Piana w stylu latte: spienione mleko zwiększa swoją objętość o 30%. Jest ona płynna i tworzy na kawie cienką i delikatną warstwę,
- Piana typu latte macchiato: spienione mleko zwiększa swoją objętość prawie o połowę. Jego konsystencja jest znacznie gęstsza i ma tendencję do zastygania. Na kawie tworzy głęboką warstwę.
- Piana typu cappuccino: spienione mleko zwiększa swą objętość o 50%. Jego konsystencja jest czymś pomiędzy dwoma wyżej wymienionymi. Jest gęsta i na kawie tworzy bardzo płytką warstwę.
Tyle z teorii. Choć może brzmieć strasznie, za chwilę sami się przekonacie, że spienianie mleka jest zabiegiem trudnym. Poniżej podamy Wam najlepsze sposoby na to, byście poczuli się jak prawdziwi bariści w zaciszu swojego domu.
Spienianie mleka przy użyciu dyszy parowej
Jest to najczęściej stosowana metoda w kawiarniach. Fachowo nazywa się ona „teksturowanie mleka”. Wiele z ekspresów, które posiadamy w swoich domach ma wbudowane dysze do spieniania mleka. Jeżeli posiadacie taki ekspres do kawy, powinniście go użyć w następujący sposób:
- Schłodzone mleko należy wlej do naczynia pamiętając o tym, żeby zostawić wolne miejsce. Spienione mleko znacznie zwiększy swoją objętość.
- Następnie należy umieścić dyszę spieniającą w naczyniu. Ważne, żeby umiejscowić ją tuż pod wierzchnią warstwą mleka. Jest to bardzo istotne, ponieważ głębsze zanurzanie dyszy na samym początku spowoduje wyłącznie jego spolerowanie i podgrzanie.
- Włącz urządzenie i wykonuj swym naczyniem koliste ruchy, spieniając mleko.
- Gdy górna warstwa mleka już się spieni, przesuń dyszę w głąb naczynia w celu spienienia dolnych warstw mleka.
- Mleko gotowe! Możecie je śmiało dodawać do swojej ulubionej kawy.
Dysza ta ma także funkcję podgrzewania mleka. Idealna temperatura, w której powinniśmy zakończyć spienianie to około 65 °C- 70 °C.
Spienianie mleka przy pomocy spieniacza
Proponowane wszystkim tym osobom, które nie posiadają w swoim domu ekspresu do kawy, bądź maja go tylko w bardzo podstawowej wersji- bez dyszy spieniającej. W sklepach dostępne są dwa typy spieniaczy: elektryczne i ręczne. Przy użyciu ręcznych spieniaczy konieczne będzie wcześniejsze podgrzanie mleka, ponieważ nie mają one takiej funkcji. Można to zrobić w garnku lub mikrofalówce. Zaletą ręcznych spieniaczy do mleka jest to, że kosztują niewiele i nie zajmują dużo miejsca. Przy ich pomocy delikatnie spnienimy mleko, jednak nie będzie to dokładnie taki sam efekt jak w kawiarni.
Natomiast przy pomocy spieniaczy elektrycznych efekt będzie dużo lepszy. Od tych ręcznych różnią się tym, że posiadają wbudowane naczynie, do którego wlewamy mleko. Nie potrzebujemy specjalnego dzbanuszka. Mają one także funkcję podgrzewania mleka, podobnie jak profesjonalne ekspresy do kawy. W przypadku ich użycia należy wlać odpowiednią ilość mleka do środka, ustawić program i gotowe. Mleko jest idealnie spienione i podgrzane do odpowiedniej temperatury. Osobiście polecam wypróbować elektryczny spieniacz Tchibo Cafissimo. Jest to profesjonalny spieniacz, który przygotuje delikatną mleczną piankę zaledwie w kilka sekund.
Spienianie mleka przy pomocy kuchenki mikrofalowej
Jeżeli nie masz pod ręką żadnego z powyższych urządzeń, możesz spienić mleko do swojej ulubionej kawy także na wiele sprytnych, domowych sposobów. Jednym z nich jest spienianie mleka za pomocą mikrofalówki. Do tego celu potrzebujesz także słoika z nakrętką.
- Wypełnij słoik mlekiem (maksymalnie do połowy, ponieważ przy spienianiu zwiększy swoją objętość),
- Zakręć słoik i potrząsaj nim energicznie przez około pół minuty. Dzięki temu mleko się napowietrzy i będzie puszyste i delikatne.
- Odkręć słoik i wstaw go do mikrofalówki na 30 sekund przy średniej mocy.
- Twoje mleko jest gotowe!
Spienianie mleka mikserem lub blenderem
Jest to opcja dla bardzo zdeterminowanych osób, ponieważ wymaga sporo zachodu. Konieczne jest także posiadanie miksera lub blendera elektrycznego.
- Podgrzewamy wybraną ilość mleka do temperatury 65 °C- 70 °C w wysokim rondlu.
- Ubijamy mleko przez około minutę, intensywnie ruszając końcówką miksera. Trzeba być bardzo ostrożnym, ponieważ mleko może pryskać i nas oparzyć.
- Mleko gotowe. Możesz je dodać do ulubionej kawy bądź gorącej czekolady.
Spienianie mleka słoikiem
Skuteczna, aczkolwiek wymagająca sporego wysiłku metoda na uzyskanie pysznej mlecznej pianki. W celu przygotowania spienionego mleka wypełniamy słoik ciepłym mlekiem i potrząsamy nim do czasu osiągnięcia zamierzonego efektu.
Przy każdej z opisanych metod ważna jest przede wszystkim obserwacja. Mleko potrafi różnie się zachowywać pod wpływem temperatury i ubijania. Należy próbować i obserwować co się w danym momencie dzieje. Na początku pozwólcie sobie na eksperymentowanie z ilością mleka w dzbanku, czasem spieniania, głębokością zanurzenia dyszy lub przy domowych sposobach podczas wstrząsania mlekiem w słoiku. Z biegiem czasu nabierzecie wprawy i odkryjecie swój złoty środek, przygotowując kawy mogące konkurować z tymi przygotowywanymi z rąk najlepszych baristów.