Home Przepisy Świąteczne pierniki

Świąteczne pierniki

by Iza

Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierniczków. Kiedy zabieram się za ich przygotowywanie i po domu roznosi się cudowny aromat cynamonu i karmelu to już znak, że zbliżają się święta. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu. Za każdym razem pierniczki wychodzą smaczne i kruche. Najlepiej smakują ozdobione domowej roboty lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.

Składniki:

– 1 kg mąki,

-3 jajka,

– 400 gram miodu dobrej jakości,

– 2 szklanki cukru,

– 3 przyprawy do piernika,

– 1 łyżeczka mielonego cynamonu,

– 1 paczka amoniaku,

– 1 kostka margaryny,

– 3 łyżki kakao.

Wykonanie:

  • Z przygotowanego cukru odsypać pół szklanki, zalać połową szklanki wody i w garnku o grubym dnie przygotować karmel.
  • Następnie dodać margarynę, cukier, kakao, miód, przyprawy i zagotować.
  • Po ostudzeniu dodać jajka, amoniak oraz mąkę, dokładnie mieszając wszystkie składniki, urabiając powstałą masę aż do powstania sprężystego ciasta.
  • Gotowe ciasto można od razu rozwałkować i wykrawać pierniczki o fantazyjnych wzorach, bądź owinąć je w folię i przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.
  • Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Podsumowanie
recipe image
Nazwa
Świąteczne pierniki
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Ocena
51star1star1star1star1star Based on 1 Review(s)

Zobacz również

Leave a Comment