1,8K
Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierniczków. Kiedy zabieram się za ich przygotowywanie i po domu roznosi się cudowny aromat cynamonu i karmelu to już znak, że zbliżają się święta. Od lat korzystam z jednego, sprawdzonego przepisu. Za każdym razem pierniczki wychodzą smaczne i kruche. Najlepiej smakują ozdobione domowej roboty lukrem przygotowanym z mleka i cukru pudru.
Składniki:
– 1 kg mąki,
-3 jajka,
– 400 gram miodu dobrej jakości,
– 2 szklanki cukru,
– 3 przyprawy do piernika,
– 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
– 1 paczka amoniaku,
– 1 kostka margaryny,
– 3 łyżki kakao.
Wykonanie:
- Z przygotowanego cukru odsypać pół szklanki, zalać połową szklanki wody i w garnku o grubym dnie przygotować karmel.
- Następnie dodać margarynę, cukier, kakao, miód, przyprawy i zagotować.
- Po ostudzeniu dodać jajka, amoniak oraz mąkę, dokładnie mieszając wszystkie składniki, urabiając powstałą masę aż do powstania sprężystego ciasta.
- Gotowe ciasto można od razu rozwałkować i wykrawać pierniczki o fantazyjnych wzorach, bądź owinąć je w folię i przechowywać w lodówce nawet do dwóch tygodni.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut.
Podsumowanie
Nazwa
Świąteczne pierniki
Dodany
Czas przygotowywania
Czas gotowania
Ocena
1 Review(s) Based on