6,K
Kiedy myślimy plantacjach, najczęściej przychodzą nam do głowy najwięksi światowi producenci kawy: Brazylia, Wietnam i Kolumbia. Bez wątpienia są to liderzy. Brazylia produkuje rocznie 2,44 mln, Wietnam 1,17 mln, a Kolumbia 0,88 mln ton kawy rocznie! Jednak to nie wszystko. Kawę produkuje się naprawdę w wielu innych państwach. Głównie w Ameryce Łacińskiej, południowej części Afryki i na azjatyckich wyspach. Poniżej spisaliśmy wszystkie państwa, które uprawiają kawę. Jest ich naprawdę sporo!
- Angola: głównie robusta- silna smakowitość, lecz nie sprecyzowany charakter.
- Brazylia: najlepsze ziarno brazylijskiej kawy to Burbon Santos- łagodne i słodkie, średniego gatunku, dające silny napar.
- Dominikana: kawa zwana pod nazwą Santos Domingos, dobra gatunkowo, charakteryzująca się przyjemną słodyczą.
- Ekwador: znajdują się tam prawdopodobnie najwyżej na świecie położone plantacje kawy. Ekwadorska kawa o nazwie Equadros ma ostry, lekko „drewniany” smak i zapach. Brakuje jej określonego gatunku. Zazwyczaj mieszana jest z innymi kawami.
- Etiopia: najbardziej znana kawą z Etiopii jest kawa Hawar. Charakteryzuje się ona silnym smakiem i zapachem oraz winnym posmakiem i wybornym aromatem.
- Gwatemala: w tym kraju produkuje się tylko arabikę. Ma ona dobry smak i zapach. Charakteryzuje się lekką pikantnością i ma wytrawny aromat. Jej najlepsze rodzaje to antigua i coban.
- Haiti: państwo to produkuje łagodną, słodkawą, pełnogatunkową kawę, której cechą szczególną jest specyficzna pikantność.
- Hawaje: najbardziej znana hawajska kawa to Kona- charakteryzuje się mocnym smakiem i zapachem.
- Indie: najlepsza indyjska kawa to Myscore- o bogatym, mocnym smaku i wysokiej jakości.
- Indonezja: kraj ten to ojczyzna kawy Jawa- gęstej, łagodnej, lecz mocnej gatunkowo. Często mieszana z odmianą Jemeni- jawa. Inne kawy pochodzące z Indonezji, które także są warte uwagi to Celebes i Sumatra.
- Jamajka: pochodzi stamtąd bardzo sławna kawa na całym świecie- Blue Mountain. Ma ona wyjątkowo słodki smak, jest łagodna i wyjątkowo aromatyczna. Niskie plony krzewów kawowych rosnącym w okolicach Jamajki gwarantują kawie Blue Mountain bardzo dobrą jakość.
- Jemen: najstarszą i najsłynniejszą kawą pochodzącą z tego regionu jest kawa Mokka o bogatym, czekoladowym smaku i zapachu. Od jej smaku wzięło się nazewnictwo sławnej na całym świecie kawy mokki- z dodatkiem czekolady.
- Kamerun: 70% produkcji kameruńskiej kawy to robusta, 30% to arabika.
- Kenia: produkuje się tam łagodną arabikę, która charakteryzuje się łagodnym smakiem i aromatem.
- Kolumbia: produkuje wyłącznie arabikę. Najlepszą kolumbijską kawą jest Medellin, która jest zdecydowanie mniej kwaśna niż inne rodzaje kawy. Charakteryzuje się ona bogatym smakiem i zapachem.
- Kostaryka: tu także produkuje się arabikę. Kawa ta jest bardzo łagoda. Cechuje się łagodnym, lekko orzechowym smakiem i zapachem.
- Meksyk: słynie z arabiki. Ma wspaniały aromat, jest nieco ostra. Jej najlepsze meksykańskie odmiany to Jalapa i Pluma.
- Nikaragua: dobra gatunkowo kawa charakteryzuje się specyficzną pikantnością.
- Peru: najlepsza peruwiańska kawa to Chanchamayo. Jest ona łagodna i cechuje się wspaniałym, lekko słodkawym smakiem.
- Salwador: produkuje wyłącznie arabikę. Dwie najlepsze odmiany charakteryzują się dobrą kwasowością i gatunkiem, mają łagodny smak i zapach oraz nie są nadmiernie aromatyczne.
- Tanzania: Producent bogatej w smaku i łagodnej w gatunku arabiki.
- Wenezuela: Najbardziej znaną kawą jest Maracaibo- pełnogatunkowa, o bogatym, delikatnym aromacie, lekko winnym posmaku i delikatnej słodkości.