947
Sernik to klasyka w swoim gatunku, ma ogromną rzeszę miłośników, a my dziś mamy dla was nieco zmienioną formę, która pozwoli połączyć smak bakalii z tym klasykiem. Przepis nie jest wymagający, a zaspokoi łaknienie niejednego podniebienia. Start! Weź ze sobą:
- małe biszkopciki do wyłożenia spodu formy średniej wielkości
- 3 opakowania (750g) serka homogenizowanego naturalnego
- 3 żółtka
- Szklanka cukru pudru
- 250g masła
- szklanka bakalii
- szklanka smażonej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
- czekolada
Spód tortownicy wykładamy biszkopcikami, ucieramy masło i cukier puder na puch, następnie dodajemy żółtka. Po połączeniu się składników dorzucamy serki i bakalie. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy i wygładzamy wierzch. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po wyciągnięciu polewamy go rozpuszczoną czekoladą w śmietance i dekorujemy według uznania. Najlepiej kroić nożem z wrzątku. Pyszności!