Home PrzepisyCiasta Szybkie ciasto marchewkowe

Szybkie ciasto marchewkowe

by Paula

Zdajemy sobie sprawę, że w codziennym pędzie niełatwo jest spędzić większej ilości czasu w kuchni, dlatego my również jesteśmy fanami jednomiskowych ciast. Dzisiaj proponujemy sprawdzony i szybki przepis na popularne ciasto marchewkowe, na które niełatwo jest znaleźć dobry przepis. Składniki:

  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 200 g brązowego cukru
  • 50 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 4 duże jajka
  • 300 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich

Pamiętamy, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do  miski wrzucamy olej, cukier, cukier brązowy i mieszamy najlepiej rózgą kuchenną do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy po kolei jajka ciągle mieszając. Bezpośrednio do naczynia, w którym mieszamy składniki przesiewamy: mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia Nadal mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy marchewkę i orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika – 170 stopni, na około 30 minut – sprawdzamy, czy patyczek jest suchy.

Ciasto warto podawać z polewą z serka Philadelphia, do którego potrzebujemy:      

  • 300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
  • 90 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 4 łyżki płynnego miodu

Ucieramy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy miód i nadal ucieramy, następnie częściami dodajemy serek wciąż ucierając do jednolitej masy. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Smacznego!

Zobacz również

Leave a Comment