Zdajemy sobie sprawę, że w codziennym pędzie niełatwo jest spędzić większej ilości czasu w kuchni, dlatego my również jesteśmy fanami jednomiskowych ciast. Dzisiaj proponujemy sprawdzony i szybki przepis na popularne ciasto marchewkowe, na które niełatwo jest znaleźć dobry przepis. Składniki:
- 260 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1,5 łyżeczki cynamonu
- 290 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 200 g brązowego cukru
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 4 duże jajka
- 300 g marchewki startej na dużych oczkach
- 100 g posiekanych orzechów włoskich
Pamiętamy, że składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wrzucamy olej, cukier, cukier brązowy i mieszamy najlepiej rózgą kuchenną do momentu połączenia się składników. Następnie dodajemy po kolei jajka ciągle mieszając. Bezpośrednio do naczynia, w którym mieszamy składniki przesiewamy: mąkę, sodę, cynamon i proszek do pieczenia Nadal mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy marchewkę i orzechy i delikatnie mieszamy. Całość wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika – 170 stopni, na około 30 minut – sprawdzamy, czy patyczek jest suchy.
Ciasto warto podawać z polewą z serka Philadelphia, do którego potrzebujemy:
- 300 g serka philadelphia, w temperaturze pokojowej
- 90 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1/4 szklanki cukru pudru, przesianego
- 4 łyżki płynnego miodu
Ucieramy masło z cukrem do uzyskania puszystej masy, dodajemy miód i nadal ucieramy, następnie częściami dodajemy serek wciąż ucierając do jednolitej masy. W razie potrzeby dodać więcej cukru. Smacznego!