Wiemy ilu z was jest wielbicielami tarty, więc na dziś przygotowaliśmy coś niesłychanie pysznego! Nie dość, że jest niebywale zachęcająca wyglądem to jeszcze niebywale smakuje! Ten przepis zdecydowanie podbił nasze serca! Przygotuj na tartę:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g margaryny do pieczenia
- 1 żółtko oddzielone od białka
- szczypta soli
- 100 g cukru
- 2 łyżki mleka
Na krem potrzebujemy:
- 250 g mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 laskę wanilii
- 50 g cukru pudru
- ½ kg truskawek
- 1 opakowanie galaretki
Zaczynamy ugniatając ciasto ze wszystkich składników na tartę (jeśli się klei należy wsadzić do lodówki na około pół godziny). Wyrobioną masą wykładamy formę do tarty wyklejający boki na około 4 cm. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, a następnie smarujemy białkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20 minut, po czym ciasto wystawiamy i studzimy. W międzyczasie możemy ubić śmietanę, osobno do mascarpone dodać wanilię i cukier puder, i miksujemy, następnie delikatnie dodajemy bitą śmietanę i wstawiamy do lodówki. Na chłodny spód wykładamy przygotowany krem, oraz układamy truskawki czubkiem do góry. Całość polewamy tężejącą galaretką rozpuszczoną w 250 ml wody i wstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin. Wygląda i smakuje nieziemsko!