Każdy typ kawy wymaga użycia innego naczynia do jej podania. W zależności od rodzaju i temperatury napoju, kawę podaje się w filiżankach, szklankach bądź kubkach. Bez względu na upodobania, warto jest znać podstawowe zasady kawowego savoir vivre’u. Z kawą jest podobnie jak z alkoholami- każdy rodzaj ma przypasowany do siebie typ kieliszka. W świecie kawowym także istnieją niezmienne reguły podawania kawy, z którymi warto jest się zapoznać. Jedną z ważniejszych zasad jest to, że kawę ciepłą należy podawać w naczyniu, które utrzyma jej temperaturę przez co najmniej piętnaście minut. Z tego powodu, warto korzystać z porcelanowych naczyń, które nie pobierają ciepła z napoju. Aby temperaturę napoju utrzymać jeszcze dłużej, filiżankę tę można jeszcze dodatkowo podgrzać. Analogicznie postępujemy z kawą na której zależy nam, by utrzymała swoją chłodną temperaturę. Poniższa tabelka przedstawia zestawienie najczęściej pitych kaw oraz sposoby ich podawania.
Rodzaj kawy | Naczynie | Pojemność | Dodatki |
Espresso | Filiżanka w kształcie cylindra o grubych, porcelanowych ściankach | 50- 80 ml | Espresso należy podać ze szklanką wody |
Cappuccino | Niska filiżanka o obfitej szerokości | 150- 200 ml | Cappuccino podawać można z dodatkami w postaci wiórków czekoladowych |
Cafè Frappè | Kawę tę podaje się w wysokiej i przeźroczystej szklance ze słomką | 220 ml | Gałka lodów, cynamon, posypka czekoladowa |
Latte Macchiato | Podawać ją należy tylko w przezroczystej szklance, by widoczny był efekt przechodzenia kolorów kawy | 220-250 ml |
Syropy, sosy do kawy
|
Irish Coffee | Irish Coffee podaje się w szklance na podstawku z uszkiem | 240 ml | Kakao, imbir lub cynamon |