Home Poradniki W czym podawać kawę

W czym podawać kawę

by Iza

Każdy typ kawy wymaga użycia innego naczynia do jej podania. W zależności od rodzaju i temperatury napoju, kawę podaje się w filiżankach, szklankach bądź kubkach. Bez względu na upodobania, warto jest znać podstawowe zasady kawowego savoir vivre’u. Z kawą jest podobnie jak z alkoholami- każdy rodzaj ma przypasowany do siebie typ kieliszka. W świecie kawowym także istnieją niezmienne reguły podawania kawy, z którymi warto jest się zapoznać. Jedną z ważniejszych zasad jest to, że kawę ciepłą należy podawać w naczyniu, które utrzyma jej temperaturę  przez co najmniej piętnaście minut. Z tego powodu, warto korzystać z porcelanowych naczyń, które nie pobierają ciepła z napoju. Aby temperaturę napoju utrzymać jeszcze dłużej, filiżankę tę można jeszcze dodatkowo podgrzać. Analogicznie postępujemy z kawą na której zależy nam, by utrzymała swoją chłodną temperaturę. Poniższa tabelka przedstawia zestawienie najczęściej pitych kaw oraz sposoby ich podawania.

Rodzaj kawy Naczynie Pojemność Dodatki
Espresso

Filiżanka w kształcie cylindra o grubych, porcelanowych ściankach 50- 80 ml Espresso należy podać ze szklanką wody
Cappuccino

Niska filiżanka o obfitej szerokości 150- 200 ml Cappuccino podawać można z dodatkami w postaci wiórków czekoladowych
Cafè Frappè

Kawę tę podaje się w wysokiej i przeźroczystej szklance ze słomką 220 ml Gałka lodów, cynamon, posypka czekoladowa
Latte Macchiato

Podawać ją należy tylko w przezroczystej szklance, by widoczny był efekt przechodzenia kolorów kawy 220-250 ml  

Syropy,  sosy do kawy

 

Irish Coffee

Irish Coffee podaje się w szklance na podstawku z uszkiem 240 ml Kakao, imbir lub cynamon

 

Zobacz również

Leave a Comment