Walentynkowe czekoladki z nadzieniem truskawkowym
Walentynki do doskonała okazja by pokazać bliskim jak bardzo ich kochamy. Zastanawiacie się nad oryginalnym posłem na obdarowanie bliskich Wam osób czymś wyjątkowym? Przychodzimy Wam z pomocą! W tym szczególnym dniu polecamy przygotowanie słodkich czekoladek w kształcie serca z nadzieniem truskawkowym. Sprawią one dużą radość Waszym bliskim i będą doskonałym dopełnieniem tego pełnego miłości dnia. Wykonując prezent ręcznie, na pewno uzyskacie znacznie większy podziw, niż kupując gotowe walentynkowe prezenty.
Do przygotowania walentynkowych czekoladek potrzebujemy:
- Foremki w kształcie serca (może być do lodu),
- 200 g czekolady mlecznej,
- 1 łyżka żelatyny,
- 1 szklanka zmiksowanych truskawek + ewentualnie cukier wg uznania.
Przygotowanie:
100 g czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ciekłą czekoladę za pomocą malej łyżeczki wypełniamy 1/3 wysokości foremek i umieszczamy w lodówce to zastygnięcia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w ¼ szklanki wrzątku i po lekkim przestudzeniu dodajemy do truskawek, miksując. Wyjmujemy foremkę z czekoladą i wypełniamy ją do 2/3 wysokości i wkładamy do lodówki. Następnie powtarzamy czynność z resztą czekolady, roztapiając pozostałe 100g i zalewając nią wcześniejszą masę. Całość wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po przygotowaniu czekoladki można zapakować w ozdobne pudełeczko i wręczyć je ukochanej osobie.