Waniliowy mus to idealny deser dla wszystkich zwolenników wanilii. Za sprawą dodatków w postaci białej czekolady i śmietanki, ma on delikatną konsystencję i cudownie słodki smak. W przypadku braku laski waniliowej, można ją zastąpić olejkiem bądź cukrem waniliowym, lecz smak nie będzie już wtedy aż tak wyrafinowany. Deser ten sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i przy większych okazjach. Ze względu na powszechną dostępność składników używanych do jego przygotowania, nie jest to deser sezonowy. Można go zatem przygotowywać o każdej porze roku. Najlepiej smakował będzie po schłodzeniu go w lodówce przez minimum godzinę. Waniliowy mus w sezonie letnim ozdobić można ulubionymi owocami, np. jagodami czy truskawkami, a zimą startymi płatkami czekolady lub kakao. Serdecznie polecamy!
Składniki na mus czekoladowy dla 4 osób:
- 3 całe jajka,
- 250 g białej czekolady wysokiej jakości,
- 250 ml śmietanki 30 %,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka masła,
- 1 laska wanilii,
- Ozdoby w postaci startej czekolady/ kakao bądź owoców.
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę z dodatkiem masła. Białka oddzielić od żółtek. W trzech różnych miskach oddzielnie ubić: białka, żółtka z cukrem i miąższem z laski wanilii oraz śmietanę. Do ubitych żółtek dodać masę czekoladową, następnie ubitą śmietaną oraz na samym końcu ubite białka. Wymieszać łyżką starając się robić to na tyle delikatnie, by waniliowy mus nie stracił objętości i puszystości. Deser wstawić do lodówki na minimum godzinę. Mus waniliowy udekorować tuż przed podaniem.